Aquest Sant Jordi, periodisme crític!
22/04/22 at 12:54 pm
Un any més, en motiu de la Diada de Sant Jordi volem aprofitar per recomanar-vos les darreres obres publicades pel grup i pel seu col·lectiu de socis i sòcies:
- Comencem recomanant-vos la nova edició de l’Anuari Mèdia.cat. En aquesta edició, l’onzena, l’Anuari posa la mirada crítica en els silencis i els sorolls mediàtics del segon any de pandèmia. Editat per Pol·len Edicions.
- Des del Sant Jordi de l’any passat hem publicat dos nous llibres a la col·lecció Periodistes de l’Editorial Saldonar. El primer és La ciutat sense veïns, d’Andreu Merino, un retrat cru d’una Barcelona on el dret a l’habitatge està cada cop més vulnerat.
- L’altre títol de la col·lecció Periodistes de Saldonar és El gall ferit, de Nicolas Tomás, un retrat de la França actual, a partir d’un viatge periodístic on l’autor es pregunta com l’extrema dreta ha pogut ocupar l’espai que sempre havia estat exclusiu de l’esquerra.
- Els periodistes Miquel Macià i Pep Martí (director i redactor de NacióDigital, respectivament) han publicat enguany Els que manen. Vida i miracles de les 50 famílies que mouen els fils a Catalunya; el retrat de les cinquanta grans fortunes catalanes des dels seus orígens fins avui mateix.
- Jordi Borràs, fotoperiodista i membre del Grup Barnils, acaba de publicar el seu darrer llibre: Tots els colors del negre. Una obra que és fruit de la investigació de l’extrema dreta catalana, espanyola i europea que ha dut a terme incansablement al llarg de mitja vida i amb la qual vol arribar a tots els públics.
- Víctimes en so de pau, d’Àlex Romaguera, és un llibre sobre la violència amb motivacions polítiques, sigui quina sigui la ideologia de qui l’ha exercit, al Regne d’Espanya des de les darreries del franquisme, que desmenteixen el mite de la Transició pacífica i exemplar.
- La periodista Teresa Ferré és coautora de Gràfica Anarquista. Utòpica tinta (1931-1939) publicat al desembre per l’Ajuntament de Barcelona. Un llibre centrat en la comunicació i il·lustració llibertària i que és el segon volum fruit del projecte d’investigació «Gràfica Anarquista» de l’Observatori de la Vida Quotidiana.
- En motiu de l’Any Fuster, recuperem Joan Fuster i Barcelona, del periodista Martí Estruch, editat fa ara 10 anys. L’obra descriu de manera detallada la relació entre Joan Fuster i la ciutat de Barcelona, entesa com a capital de la catalanitat.
- El periodista Xavier Bardolet és coautor de Fins al final de la vida, un llibre que recull el testimoni i experiència de tres experts en cures pal·liatives per orientar familiars i cuidadors en la manera d’acompanyar el final de vida de persones estimades.
- Àlvar Llobet ha publicat, a través de la Fundació Irla, Joan Sauret. Tasca i esperança, una biografia del periodista i polític republicà Joan Sauret Garcia. El llibre es presentarà el proper 6 de maig i estarà disponible a través de la web i les xarxes de la Fundació Irla.
- Una altra biografia és Tarradellas, una certa idea de Catalunya, del periodista Joan Esculies, que vol redefinir la personalitat humana i política de Tarradellas, un president que cadascú ha interpretat a la seva manera.
- El periodista Joan Canela ha escrit, conjuntament amb Jordi Colonques la novel·la juvenil Aitana i les feres, que presenta la divertida i emocionant aventura d’una xiqueta decidida a acabar amb les injustícies del seu món. Una història que trenca rols i prejudicis.
- El mateix equip de Canela i Colonques ha publicat Monumental, una novel·la negra ambientada entre València, Dénia i Cullera que pren com a eix central la festa de les Falles.
- I acabem les recomanacions per aquest Sant Jordi amb el nou llibre de Salvador Balcells, que acaba de publicar la novel·la negra Quan la mort truca a la porta, guardonada amb el premi Vilassar de Noir.