Eix mediterrani, unanimitat de sud a nord

08/11/10 at 12:00 am

Germà Bel (UB) i JoanAmoròs (Ferrmed) participen en la presentació de l’informe de Media.cat sobre el Corredor Mediterrani ala premsa

L’ObservatoriCrític dels Mitjans Media.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils ila Fundació Escacc, ha presentat aquest dilluns, 8 de novembre, el seu novè informe monogràfic,amb el títol ‘El corredor mediterrani a la premsa escrita catalana i valenciana’,realitzat en col·laboració amb l’Associació Catalana de Professionals (ACP). L’estudianalitza la incidència que ha tingut el Corredor Mediterrani en les notícies iels articles d’opinió dels principals mitjans escrits de Catalunya i el PaísValencià durant el primer semestre del 2010.

A l’acte de presentació, queha tingut lloc al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, hi hanparticipat Joan Amorós, secretarigeneral de Ferrmed; Joan Vila i Triadú, president delGrup Barnils; Jaume Lopez,president de l’ACP; Gemma Garcia Fàbrega i Carles Castro, autors de l’informe,i, finalment, Germà Bel, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat deBarcelona i autor de diversos llibres sobre les infraestructures de transport.

Joan Vila (GPRB)ha volgut remarcar que l’informe sobre el Corredor encaixa amb la idea que téMedia.cat d’anàlisi tant dels continguts com del tractament que en fan elsmitjans “i sempre amb un esperit crític”. En aquest sentit, per Jaume Lopez (ACP) l’informetambé encaixa en la idiosincràsia de l’associació que, els darrers anys, ha impulsatcampanyes com ara ‘L’aeroport intercontinental’ i el ‘Trencat’, relacionadesamb les infraestructures viàries.

Joan Amorós hadit que Ferrmed ha hagut de fer molta pedagogia en pro del Corredor Mediterraniper tal de buscar adhesions, en especial a l’Estat espanyol. Tot i així, l’associació de la qual Amorósés secretari general, creu que la clau de l’èxit ha estat no circumscriure lademanda a Catalunya i València (en aquest sentit també ha animat a ampliarl’informe a totes les regions del Corredor) i buscar aliances polítiques ieconòmiques per tot Europa.

GermàBel,per la seva part, ha volgut constatar que per l’Eix Mediterrani hi passa el 40%de les exportacions totals de l’Estat però que, en canvi, des del governespanyol s’han prioritzat les millores ferroviàries radials que tenen Madridcom a centre. El catedràtic d’Economia i autor del llibre recentment publicat“Espanya, capital París” (precisament sobre la perseverància dels governsespanyols en concebre tot l’estat sempre des de Madrid), ha remarcat que noentén com han ignorat durant tants anys la necessitat de millorar la línia detren que ressegueix la costamediterrània fins a la frontera francesa, donat que implica una inversió moltmenor que la que s’ha fet amb els AVE radials a petites capitals de província. Toti així, Bel ha volgut constatar que “hem avançat” perquè avui en dia hi ha unamajor discussió social al voltant d’aquests temes i, per tant, “entenem millorquè passa”.

Els autors de l’informe, elsperiodistes Gemma GarciaFàbrega i Carles Castro hanvolgut subratllar la unanimitat a favor del Corredor en què s’expressen elsmitjans, donada, diuen, perquè la classe política i societat civil s’han posatd’acord en aquest tema. Tot i això, Garcia i Castro han constatat que a lamajoria de notícies i els articles d’opinió que han analitzat durant elsprimers sis mesos de l’any 2010 no són prou comprensibles per a un públic noespecialitzat i són poc profunds i aclaridors en les seves explicacions de quèés i perquè serveix aquesta infraestructura.

L’informetambé explica que les fonts polítiques són les més citades (comporten un 50% deles fonts citades en els 388 articles analitzats), en detriment de les fontsempresarials o acadèmiques. A més, aquestes són poc diversificades i bàsicamentes concentren en el ministre de Foment, José Blanco, i les seves declaracions a la Cimera deMinistres de Transport que va tenir lloc a principis de juny. Finalment, pelque fa als argumentaris, Garcia i Castro han volgut destacar el gran pes delsarguments econòmics, per destacar les fortaleses i les potencialitats de l’ArcMediterrani de cara al futur. Només en un 5% de les notícies en què es parladel Corredor, l’argument és polític i va enfocat a criticar la concepciócentralista que té Espanya a l’hora de planificar les infraestructures, i mésen concret les xarxes ferroviàries.

Descarregueu-vos l’informe complert en aquest enllaç.

Documents relacionast: Informe ‘El corredor mediterrani a la premsa escrita catalana i valenciana’