Els Països Catalans afronten la segona fase de l’apagada analògica amb moltes incògnites

21/12/09 at 12:00 am

Entre el desembre de 2009 i el gener de 2010 es du a terme la segonafase de l’apagada analògica als Països Catalans. Les fusions de lestelevisions privades espanyoles, els problemes per rebre TV3 més enllàdel Principat de Catalunya i les deficiències en la recepció del senyaldigital en les zones on es va produir la primera fase de l’apagadasuposen moltes incògnites pel nou model derivat de la TDT.

Amb la TDT, ens preguntem què ens agrada veure, no què fan”.Amb aquestes paraules fa pocs mesos el secretari de Mitjans deComunicació, Carles Mundó, intentava “vendre” les bondats del canvi desistema de la televisió analògica a la digital. L’encesa digital haviapermès comprovar temps enrere que l’increment de canals no aportava,excepte en comptades ocasions, ni un increment de la qualitat ni unadiversitat dels continguts televisius.

I és que només les televisions públiques (TVC i TVE) han aprofitatper augmentar la seva oferta temàtica mentre que la majoria de cadenesprivades espanyoles han dedicat part dels seus múltiplexs a autènticscanals B on hi envien reposicions o els programes que no han funcionaten   la seva marca de referència. En casos com Telecinco s’aprofita undels canals per emetre-hi de manera contínua els denominats “concurstrampa” o fins i tot queda per activar un dels canals del múltiplex delGrup Godó.

Si la situació actual no era massa prometedora l’anunci de fusionsentre Telecinco (Mediaset) i Cuatro (Prisa) i les negociacions entreAntena 3 (Planeta) i La Sexta (Mediapro) podrien reduirsignificativament el nombre de canals en obert. Els dos conglomeratsresultants podrien destinar un dels seus múltiplexs a canals depagament tal i com va fer La Sexta amb Gol Televisión en la freqüènciad’Hogar 10. D’aquesta manera el gran increment d’oferta televisivagratuïta pot quedar en un no res. A més caldrà veure com la crisiafecta el panorama de la TDT local, tant la privada com especialmentels consorcis públics molts dels quals han quedat amb “hivernació”.

L’apagada analògica pot afectar TV3
Mentre la possibilitat que les emissions de TV3 es restableixin al País Valencià continua sent molt difícil l’apagada analògica pot afectar a altres territoris com la Franja de Ponent i la Catalunya Nord.I és que en cap d’aquests dos territoris no hi ha cap previsió que latelevisió de la CCMA formi part del paquet de canals digitals.

La Franja forma part de la segona fase de l’apagada als PaïsosCatalans que també afectarà el nord del Bages, el Berguedà i part delSolsonès i el Lluçanès així com 270 municipis al País Valencià encomarques com la Safor, la Plana Baixa i la Ribera. Aquests territoriss’afegiran a la Garrotxa, el Ripollès, part del Vallès Oriental, elMaresme, Menorca i les Illes Pitiüses que van ser els primersterritoris en quedar-se sense senyal analògica entre el juny i eljuliol passat. A l’abril serà el torn de la resta dels territoris sotaadministració espanyola així com de la Catalunya Nord.

En comarques com el Ripollès hi hagut moltes crítiques tant alprocés d’apagada que realitza el Ministeri d’Indústria -fins pocs diesabans s’anunciava que tots els municipis es quedarien sense senyalanalògic conjuntament i després van aclarir que es fariaprogressivament- com a la qualitat del senyal que es rep. En aquestsentit de manera generalitzada, i especialment quan la meteorologia escomplica, bona part dels canals arriben amb moltes deficiències. Tambéva aixecar molta polèmica la incorporació, a pocs dies de l’apagada, demunicipis de la Selva que no tenien constància que formarien part de laprimera fase i on va ser impossible adaptar les instal·lacions a temps.

Publicat a: Media.cat