El Grup de Periodistes Ramon Barnils torna a reclamar la llibertat per als condemnats del macrojudici, entre ells sis periodistes i directius del diari “Egin”
21/04/09 at 12:00 am
Davant la vista oral del recurs de cassació al Tribunal Suprem contra la sentència de l’Audiència Nacional espanyola pel macrojudici 18/98, prevista per aquest dilluns 20 d’abril, el Grup de Periodistes Ramon Barnils reitera la seva posició contrària a la sentència, del 19 de desembre del 2007, que –després d’un judici, a Madrid, que va durar un any i mig– va condemnar 47 bascos i basques a penes d’entre 9 i 24 anys de presó com a integrants, dirigents o col·laboradors d’ETA. Cap d’ells no ho va ser per accions violentes ni per col·laboració directa, sinó per la suposada coincidència amb els objectius de l’organització armada, en un sumari instruït pel jutge Garzón, que observadors internacionals, entre ells diversos juristes catalans, van dir que era ple d’irregularitats, fins al punt de demanar-ne la nul·litat.
Entre els condemnats hi ha sis periodistes del diari Egin i l’emissora Egin Irratia –entre ells els qui van ser director i subdirectora del diari– i directius de l’empresa editora. Aquests mitjans van ser tancats per ordre del jutge Garzón l’any 1998. La majoria dels condemnats ja estan empresonats, entre ells la subdirectora d’Egin, Teresa Toda, i d’altres, com el director del diari, Jabier Satrustegi, són en llibertat pendents de la ratificació de la sentència. Tot i que alguns mitjans de comunicació han filtrat que la fiscalia demana lleugeres reduccions d’algunes de les greus condemnes i la llibertat per a cinc dels pacifistes condemnats dins la peça contra la desobediència civil (però no per a la resta dels pacifistes de la Fundació Joxemi Zumalabe inclosos dins la mateixa peça), el Grup de Periodistes Ramon Barnils es ratifica en la seva posició i reclama l’absolució i posada en llibertat de tots els implicats en el macrojudici. I, d’acord amb el que ja l’any 2005 va concloure el Pen Club Internacional i després han refermat els observadors internacionals que van assistir a les sessions de l’Audiència Nacional espanyola, considerem el tancament d’Egin i Egin Irratia com un atac contra la llibertat d’expressió.
D’altra banda, recordem que és encara pendent el judici pel tancament del diari basc Egunkaria, ara fa més de sis anys. Aquell tancament també ha estat considerat pel PEN Club Internacional com un atemptat a la llibertat d’expressió, com ja vam denunciar nombroses entitats catalanes arran del tancament, en un sumari en què es demanen gravíssimes penes de presó per a dotze periodistes i directius de l’empresa editora, entre ells el director Martxelo Otamendi.
Grup de Periodistes Ramon Barnils – www.grupbarnils.cat
21 d’abril del 2009, Països Catalans