Fomentar la formació periodística i enfortir l’Anuari i Mèdia.cat, entre les prioritats del nou curs del Grup Barnils
19/06/17 at 9:04 am

El Grup de Periodistes Ramon Barnils va fer aquest dissabte, 17 de juny, la seva Assemblea General Ordinària anual a la seu de la Fundació Jordi Sierra i Fabra de Barcelona. Després de l’aprovació de l’informe de gestió de l’últim any, de l’informe econòmic de l’exercici 2016 i del pressupost per al de 2017, el president del Grup Ferran Casas va exposar les línies estratègiques per als pròxims 12 mesos.
Les línies estratègiques aprovades pels socis a l’assemblea passen per fomentar la formació periodística, consolidar l’Anuari dels Silencis Mediàtics, enfortir l’observatori Mèdia.cat, donar a conèixer el Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació a un públic més ampli i ampliar la base de socis, entre altres objectius. Precisament es va informar que en l’últim any s’han superat els 150 socis. En concret, en els últims 12 mesos s’ha passat de 132 a 152.
La formació de periodistes, un repte per al curs vinent
El pla estratègic inclou la voluntat d’impulsar més tallers de formació amb la intenció de dotar de recursos els més joves. L’objectiu es fixa precisament una setmana després de l’èxit de «No és periodisme si no molesta», la primera jornada de periodisme d’investigació del Grup Barnils, que va completar les inscripcions poques hores després d’haver-se obert. Des del Grup Barnils es valora l’interès per aquest tipus d’activitats i s’imposa fomentar-les en un futur immediat.
Mèdia.cat i l’Anuari dels Silencis Mediàtics consoliden el model
Pel que fa a dos productes ja consolidats del Grup, com són l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat i l’Anuari dels Silencis Mediàtics, l’objectiu passa per enfortir-los dotant-los de més recursos al mateix temps que s’estudien i s’implanten noves fórmules per donar encara més visibilitat als continguts que es generen. Enguany, l’Anuari ha estrenat nou model amb la publicació al llarg de l’any de diversos reportatges en format digital. L’objectiu és dosificar els nous temesi aconseguir més impacte. L’edició en paper es publicarà per primera vegada a la tardor, amb un recull de temes inèdits i dels millors continguts de l’any. De nou, el finançament de l’edició impresa es farà a través d’una campanya de microfinançament que començarà a mitjans de setembre.
Pel que fa Mèdia.cat, a banda de continuar en la seva tasca d’observatori crític dels mitjans, es proposa publicar també informacions del sector. L’objectiu és que el portal sigui un aparador del periodisme que es fa al país. Alhora es continuarà amb la línia iniciada en els últims anys amb el suport de la Fundació Catalunya, d’elaborar i publicar informes especials sobre determinades temàtiques. Així, entre altres, en un dels projectes en els quals s’està treballant és en la segona part de l’Observatori del Discurs d’Odi. L’Observatori analitza com el discurs d’odi s’escola, de vegades de manera subtil, i d’altres molt més explícita, als mitjans de comunicació més generalistes.
Ampliar la difusió del Premi Barnils
En la línia de fer arribar les activitats i el tipus de periodisme que es defensa des del grup a més persones i col·lectius, aquest any es reforça el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació amb una nova categoria de reportatges publicats en mitjans locals i comarcals. L’objectiu del Premi, com en les dues primeres edicions, és consolidar sinergies amb les facultats de periodisme i, sobretot, potenciar i premiar la feina ben feta en el sector. De cara als propers anys es vol millor la qualitat dels reportatges rebuts i fer que el Premi sigui una iniciativa a tenir en compte tant des de la professió com de les facultats de periodisme.
Enfortir la presència del Grup Barnils al sector periodístic
Ferran Casas també va mostrar, en nom de tota la junta, la voluntat de continuar mantenint la presència pública del Grup Barnils, participant en el debat sobre quin periodisme es vol, «que és debatre també sobre quin país volem». Per això es portarà la veu del Grup a debats parlamentaris i a tots aquells fòrums relacionats amb el periodisme i la comunicació. «És un debat que no podem fer sols, en el qual cal teixir complicitats dins i fora del nostre àmbit en favor d’un periodisme de qualitat, independent i menys allunyat de les majories socials», va concloure Casas.
De cara al nou curs també hi haurà altres novetats, com la Festa Barnils a l’octubre, més sopars ‘off the record’ dels socis amb personalitats diverses –l’últim, el 5 de maig passat, va ser amb el president Carles Puigdemont- o la publicació de nous llibres a la col·lecció «Periodistes» de la mà d’Edicions Saldonar. Per aconseguir tirar endavant aquests i altres projectes, i consolidar els ja existents, el Grup creu necessari mantenir la dinàmica de creixement, tant en nombre de socis com amb el suport de persones interessades amb el periodisme que promou el Grup i l’Observatori Mèdia.cat. Per això, a partir de setembre s’engegarà la campanya d’”Els amics de Mèdia.cat” per tota aquella gent que, si bé no són periodistes, volen donar suport econòmic als projectes de l’entitat.
En l’assemblea també es va aprovar la inclusió d’una clàusula per a la igualtat de gènere als estatuts de l’entitat.
Una junta de 18 membres
Finalment es va aprovar la incorporació a la junta de la periodista Aina Torres, que substitueix Anna Bonet. Així, la junta del Grup de Periodistes Ramon Barnils queda formada per les següents persones: Ferran Casas (president); Elisabet Borreda, Elisenda Rovira, Irene Ramentol i Laia Soldevila (vicepresidentes); Joan Vila i Triadú (tresorer); Joan Canela (editori de l’Observatori Mèdia.cat); Miquel Andreu (nucli de Ponent), i Aina Torres, Albert Mercadé, David Bassa, Elisenda Soriguera, Enric Borràs, Enric Rimbau, Francesc de Dalmases, Josep Àngel Guimerà, Roger Palà i Teresa Ferré (vocals).