Mèdia.cat publica dos audiovisuals sobre l’aïllament i els danys psicològics irreversibles que comporta

28/04/17 at 4:44 pm

 

  • Aquests nous continguts complementen el reportatge de l’Anuari dels Silencis Mediàtics 2017 ‘La mort de Raquel’
  • Paral·lelament s’està treballant en un documental sobre l’aplicació d’aquest règim penitenciari a les presons catalanes amb informació inèdita

L’Anuari dels Silencis Mediàtics de Mèdia.cat publica els propers 1 i 3 de maig noves actualitzacions del reportatge multimèdia “Aïllament: opacitat i impunitat a la presó”, que en els darrers mesos ha documentat les condicions i les conseqüències d’aquest règim de vida als centres penitenciaris de Catalunya. La publicació dels nous continguts, que Mèdia.cat posa a disposició dels mitjans de comunicació que els sol·licitin, coincideix amb la compareixença al Parlament de Catalunya de l’expresident del Consell d’Europa per la Prevenció de la Tortura, Mauro Palma; i de l’últim relator especial sobre Tortura de les Nacions Unides, Juan Méndez, el proper 2 de maig.

Els nous continguts del reportatge són, d’una banda, “Vides en aïllament”, un audiovisual que dóna veu a testimonis inèdits de persones que han estat en règim d’aïllament a les presons catalanes i que coneixen des de la pròpia experiència les condicions que representa. L’audiovisual es podrà veure al web www.media.cat/aillament el proper dilluns 1 de maig a partir de les 21 h. Els testimonis denuncien haver patit vexacions, insults, maltractaments i l’aplicació arbitrària del règim penitenciari més sever i controvertit que es troba en aplicació a les presons catalanes, i que en l’actualitat es troba a debat en un Grup de Treball al Parlament. L’aïllament és un dels règims més durs a les presons i representa fins a 21 hores de tancament en una cel·la de deu metres quadrats.

D’altra banda, el dimecres 3 de maig es publicarà un vídeo que és la representació, feta a partir dels informes psicosocials elaborats per psicòlegs i altres experts, sobre com afecta l’aïllament a les persones internes. L’audiovisual ha estat fet amb la col·laboració de la companyia de teatre LA PÙBLICA, amb guió i direcció de Lali Álvarez i interpretació de Clara Garcés. Els especialistes afirmen que l’aïllament pot provocar danys psicològics irreversibles a partir del catorzè dia i l’ONU prohibeix aplicar-lo de manera perllongada.

Paral·lelament a la publicació d’aquesta ampliació del reportatge, Mèdia.cat treballa en l’elaboració d’un documental sobre l’aplicació d’aquest règim penitenciari a les presons catalanes, amb entrevistes i informació inèdita. El documental, que es presentarà en els propers mesos, l’elabora la periodista Sònia Calvó en col·laboració amb Catalunya Plural / eldiario.es.

L’Anuari Mèdia.cat tancarà així una feina de més d’un any investigant i posant llum a l’aïllament penitenciari, amb l’objectiu de fiscalitzar un dels règims de vida més opacs a les presons catalanes i trencar el silenci mediàtic al voltant d’aquesta qüestió. La investigació va començar a principis del 2016, amb la publicació al mes d’abril del reportatge “La mort de Raquel“, del periodista Sergi Franch, que recentment ha estat premiat pel Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona. El reportatge denunciava el cas d’una interna que va suïcidar-se després de patir durant mesos el règim d’aïllament a Brians I i d’haver denunciat en diverses ocasions les condicions d’aquest règim penitenciari. Coincidint amb la publicació del reportatge, la família de Raquel va presentar una demanda contra la Generalitat perquè assumís la responsabilitat de la mort de la interna. Després del cas, el Parlament va acordar obrir el debat sobre l’aplicació de l’aïllament a les presons catalanes. Coincidint amb l’inici del Grup de Treball el passat mes de gener, Mèdia.cat va publicar un reportatge audiovisual amb imatges inèdites de l’interior dels mòduls d’aïllament de la presó de Brians I en format de vídeo 360 graus .

El reportatge sobre el règim d’aïllament forma part de l’Anuari dels Silencis Mediàtics de Mèdia.cat, un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils coordinat per la periodista Elisenda Rovira. L’Anuari prepara actualment la 7a edició, que per primer cop presenta els seus reportatges en format web periòdicament i publicarà a finals d’any un recull en paper amb continguts inèdits i els millors temes. El projecte compta amb el suport de la Fundació Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, laUniversitat Ramon Llull, la Universitat de València, la Universitat de Vic i la Universitat de Lleida.

Attached Files: