Mèdia.cat entra per primera vegada en una cel·la d’aïllament per radiografiar les condicions de vida dels presos
30/01/17 at 10:00 pm

L’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils, ha documentat en primícia a través de vídeos en 360 graus com són les condicions de vida dels interns confinats en els mòduls d’aïllament dels centres penitenciaris. El reportatge multimèdia és obra dels periodistes Sònia Calvó i Sergi Franch i s’ha publicat al web www.media.cat/aillament. El reportatge, que obre el focus a partir d’una investigació de la darrera edició de l’Anuari dels Silencis Mediàtics, es fa públic el mateix dia que al Parlament de Catalunya comença un Grup de Treball sobre el Règim d’Aïllament dels Departaments Especials de Règim Tancat.
Els vídeos, realitzats a la presó de Brians 1, mostren una cel·la d’aïllament, on els interns pateixen situacions d’incomunicació total durant 21 hores al dia, i també altres espais com la sala de contenció física, les dutxes o el pati. El web també conté un vídeo sobre la situació de l’aïllament a les presons catalanes, així com plànols, fotografies i informació sobre les condicions de vida dels interns. “L’objectiu és que el lector pugui fer-se una idea clara de què representa viure en règim d’aïllament, una situació que pot tenir efectes psicològics irreversibles si dura més de 15 dies”, ha explicat Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari Mèdia.cat.
L’anomenat Departament Especial de Règim Tancat (DERT) és un dels règims de vida més controvertits a la presó. Tot i que l’ONU prohibeix aplicar-lo de manera perllongada, molts interns s’hi passen mesos o anys. Diverses persones han denunciat haver-hi patit abusos, i el Síndic de Greuges ha alertat que no hi ha els dispositius de vigilància adequats. A Catalunya, la taxa de suïcidis als DERT és tres vegades més alta que al règim ordinari i 12 vegades més que fora de la presó. Durant els propers mesos, un grup de treball al Parlament de Catalunya analitzarà com s’aplica l’aïllament al nostre país.
Nous continguts al web durant el febrer
Al llarg de tot el mes de febrer Mèdia.cat ampliarà els continguts del portal en paral·lel a les diferents reunions que farà la comissió del Parlament. Així, s’hi podran trobar punts de vista de testimonis, familiars i experts, informes tècnics, així com una línia del temps que aprofundirà en els efectes que té l’aïllament sobre les persones al llarg del temps, a partir del cas de Raquel E.F., la interna de Brians que es va suïcidar després de passar vuit mesos en aquest règim, tal comva denunciar el reportatge ‘Presó i aïllament: la mort de Raquel’ del passat Anuari Mèdia.cat. Per evitar que casos com aquest caiguessin en l’oblit mediàtic, l’Anuari va ampliar la investigació de la presa de Brians a més casos i ara ha obert el focus i ha radiografiat de forma completa els DERT a Catalunya. El projecte s’ha realitzat amb conveni amb l’Ajuntament de Barcelona.
L’aïllament encapçala un nou Anuari Mèdia.cat
Aquest reportatge sobre les condicions de vida en una cel·la d’aïllament obre una nova edició de l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics. Enguany, per primer cop, l’Anuari presentarà els seus reportatges en format web periòdicament al llarg de l’any. A la tardor presentarà un recull en paper amb continguts inèdits i els millors reportatges de l’any. Segons la coordinadora de l’Anuari, l’objectiu del canvi de format és “augmentar l’impacte dels temes per aconseguir que deixin d’estar silenciats als mitjans corporatius”. Com cada any, el projecte torna a comptar amb el suport de la Fundació Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i de sis facultats de periodisme de les universitats següents: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat de València, Universitat de Vic i Universitat de Lleida.
Barcelona, 31 de gener de 2017