El Grup Barnils, premi Reconeixement pel Suport a la Premsa Comarcal de l’ACPC

29/04/25 at 1:32 pm

El passat dissabte 26 d’abril el Grup de Periodistes Ramon Barnils vam ser reconeguts amb el premi Reconeixement pel Suport a la Premsa Comarcal de Associació Catalana de la Premsa Comarcal “pel compromís amb la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós, així com per promoure un espai comunicatiu propi que uneixi cultura i llengua”.

El secretari del Grup Barnils, Joan Vila i Triadú, rep el premi de mans de Francesc Fàbregas, president de l’ACPC. Foto: ACPC

Des del Grup volem agrair a l’ACPC aquest reconeixement que ens referma en la tasca que cada dia duem a terme per la llengua i el periodisme del nostre país.

El guardó ens va ser entregat durant la 17a edició de la Convenció de la Premsa Comarcal i Local, que es va celebrar el 26 d’abril a Sallent. Aquest reconeixement és atorgat anualment per l’ACPC a persones o entitats que hagin destacat per la seva tasca de defensa i representació dels valors del país i de la premsa comarcal.

El premi va ser recollit pel secretari de la Junta del Grup, en Joan Vila i Triadú.

A continuació trobareu el seu discurs d’agraïment:

 

“En primer lloc, us he de demanar disculpes perquè el president del Grup, l’Enric Borràs, no ha pogut venir. Malauradament, avui es troba a Olot, en l’acte de comiat del seu oncle, el també periodista i membre del Grup, Xavier Borràs, que va morir abans d’ahir. Serveixin també aquestes paraules d’homenatge al Xavier.

En segon lloc, vull agrair a l’ACPC el reconeixement que ens heu fet al Grup de Periodistes Ramon Barnils. És un honor ser distingits per una entitat veterana de la comunicació al nostre país, amb 45 anys de vida, tan sòlida i amb tant d’arrelament al territori, que agrupa 165 mitjans locals i comarcals d’arreu de Catalunya.

Nosaltres som una entitat petita —no arribem als 200 associats, professionals que treballem en diversos llocs— i més jove que la vostra: vam néixer el 2001, pocs mesos després de la mort de Ramon Barnils, el periodista que consideràvem de referència i de qui vam adaptar el nom. L’any que ve ja fem 25 anys! En començar a caminar, ens vam marcar tres eixos bàsics: el marc territorial i mental que teníem molt clar —els Països Catalans—, la promoció aferrissada de la llengua catalana, com a eina bàsica amb la qual treballem els periodistes, i la defensa d’un periodisme rigorós i de qualitat, que no pas objectiu, perquè el periodisme no és mai objectiu, sempre és compromès i amb un component subjectiu innegable.

En totes les activitats que organitzem com a Grup Barnils, mirem de tenir en compte els mitjans de proximitat. A l’Anuari Mèdia.cat, al web i al pòdcast de l’Observatori, amb articles i reportatges que en parlen, al Mapa de la Censura recollint casos de mitjans de tot el territori, siguin grans o petits, i sobretot, al Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació, on tenim dues categories, una de continguts publicats en mitjans nacionals, i una altra, de continguts publicat en mitjans de proximitat, amb la mateixa dotació econòmica: 1.500 euros. En els últims anys, gràcies a aquesta segona categoria, hem premiat reportatges publicats a mitjans com Porta Enrere (Tarragona), Diari de Sabadell, Segre, Som Garrigues, Tarragona Ràdio i El Cugatenc, alguns dels qual són associats a l’ACPC.

Deixeu-me acabar amb un apunt personal, per la meva trajectòria, que alguns ja coneixeu, molt vinculada als mitjans audiovisuals de proximitat, en diferents ràdios i televisions locals i també en estructures de suport com la Xarxa i Comunicàlia. Això vol dir que conec bé els mitjans audiovisuals de proximitat, potser no tant els mitjans impresos i digitals, però la filosofia que hi ha al darrera de tots ells és la mateixa: arremangar-se per informar del que passa a prop nostre i empatitzar amb les persones que viuen i fan coses en aquesta comunitat.

En Ramon Barnils, quan era preguntat sobre el periodisme d’investigació, sempre contra-preguntava: ʺÉs que n’hi ha d’altre?ʺ. Deixeu-me que agafi aquesta expressió i la traslladi al nostre cas: Periodisme de proximitat? És que se’n pot fer, de periodisme, si no es baixa a explicar coses que passen en l’àmbit més concret possible i no es parla amb la gent que les viu directament?

De nou, moltes gràcies a l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal per aquest reconeixement i llarga vida a la comunicació de proximitat!”

Joan Vila i Triadú
Secretari del GPRB