L’Anuari Mèdia.cat 2020 posa el focus en l’extrema dreta i en la retallada de drets durant la pandèmia

24/03/21 at 7:00 pm

Presentació de l'Anuari Mèdia.cat 2020 al Col·legi de Periodistes, el 24 de març de 2021.

L’impacte en la població migrant del Pla Tremall contra la multireincidència dels Mossos, aprovat en plena crisi de la Covid-19, la repressió per protestar al carrer i la retallada de drets a les dones embarassades són temes destacats d’enguany.

La desena edició de l’Anuari Mèdia.cat inclou un dossier sobre el paper del periodisme davant l’extrema dreta: ofereix claus per informar-ne, explica el rol de mitjans crítics dels Estats Units davant el ‘trumpisme’ i analitza com s’està combatent el discurs extremista a internet. 

Aquest dimecres a la tarda s’ha presentat públicament la desena edició de l’Anuari Mèdia.cat, una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils, en coedició amb Pol·len edicions. La publicació, que enguany arriba a la 10a edició, fa una mirada crítica als temes que han passat per alt als mitjans de comunicació i també a les qüestions que han monopolitzat l’agenda informativa durant l’any 2020.

L’Anuari obre amb una investigació sobre el Pla Tremall dels Mossos d’Esquadra, a càrrec de la periodista Sandra Vicente, que s’ha publicat aquest dimecres al web de Mèdia.cat. Aquest pla per lluitar contra els delictes reiteratius, que es va posar en marxa l’1 de juny de 2020 a Barcelona, ha posat el focus en barris amb alta concentració de població migrant. Els Mossos declaren que ha estat un èxit i pretenen replicar-lo a la resta de Catalunya. Però sense conèixer els criteris que es fan servir per detectar les persones multireicidents, entitats com SOS Racisme apunten a una possible recerca encoberta de persones en situació irregular. Entre el gener i l’octubre de 2020, més del 77% de les persones identificades no tenien la nacionalitat espanyola i el 96% dels detinguts en controls de multireincidència eren estrangers.

La retallada de drets durant la crisi del coronavirus i el seu impacte en col·lectius ja vulnerabilitzats són un eix central en l’Anuari aquest any. La repressió al dret a la protesta al carrer, la retallada de drets a les dones embarassades, les barreres i l’aïllament del col·lectiu LGTBI i de les persones dependents durant el confinament i la desescalada o l’estocada al ja fràgil sector cultural són alguns dels temes de reportatges d’aquesta edició.

El periodisme davant l’extrema dreta

L’Anuari inclou un dossier temàtic dedicat a analitzar el paper del periodisme davant del creixement de l’extrema dreta. S’hi aporten claus per informar de l’extrema dreta sense alimentar-la, una entrevista a la periodista crítica nord-americana Amy Goodman sobre el paper dels mitjans en l’era Trump als Estats Units i una anàlisi de com s’està vencent l'”alt-right” a la xarxa, amb la participació de periodistes especialitzats com Miquel Ramos i Alba Sidera. “L’entrada de l’extrema dreta a les institucions arreu dels Països Catalans i la propagació del seu discurs d’odi hauria de fer saltar moltes alarmes. El periodisme també ha d’exercir de dic de contenció i per això a l’Anuari reflexionem sobre com hem d’informar de l’extrema dreta sense amplificar-ne el discurs ni fer-ne propaganda”, expliquen els coordinadors del projecte, Elisenda Rovira i Víctor Yustres.

L’Anuari s’ha presentat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya en un acte retransmès per streaming en el qual han participat Ferran Casas, president del Grup Barnils; Víctor Yustres i Elisenda Rovira, coordinadors de l’Anuari i periodistes que han participat en la publicació com Miquel Ramos, Alba Sidera, Arturo Puente o Sandra Vicente. També han participat a l’acte Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Ricard Gené, president de la Fundació Catalunya.

Sobre l’Anuari i l’Observatori Mèdia.cat

La desena edició de l’Anuari Mèdia.cat es podrà trobar a les llibreries d’arreu dels Països Catalans i alguns dels seus continguts es publicaran en les properes setmanes al web de Mèdia.cat.

El projecte ha estat possible gràcies a una campanya de microfinançament amb el suport de Verkami, que va recollir 13.155 euros de 393 mecenes. També compta amb el suport de la Fundació Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Hi col·laboren també la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Vic, alumnes de les quals han escrit reportatges de la publicació.

L’Anuari és un projecte de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, una iniciativa sense ànim de lucre impulsada pel Grup Barnils que des de 2009 analitza el tractament periodístic de qüestions sensibles, investiga temes silenciats als mitjans de comunicació i denuncia els atacs al dret a la informació i a la llibertat d’expressió.

Attached Files: