Els feminicidis i altres manifestacions de les violències masclistes sota la lupa
21/10/20 at 10:32 am
L’OVM analitzarà, entre altres temes, com s’humanitza els agressors i es jutja les supervivents, una tendència observada en peces informatives de violacions grupals
La crisi de la Covid-19 propicia formes de maltractament invisibilitzades als la majoria de mitjans
Aquest dimecres 21 d’octubre es posa en marxa l’Observatori de la cobertura de les violències masclistes als mitjans de comunicació (OVM). Aquest observatori analitzarà, a partir de fets d’actualitat, com els mitjans de comunicació tracten els assassinats per violència masclista o feminicidis; l’assetjament, les agressions i abusos sexuals, altres formes de violència sexual; així com la violència física, psicològica, ambiental, econòmica, psicològica o institucional contra les dones i altres manifestacions de les violències masclistes que es produeixen als Països Catalans. L’OVM compta amb el suport econòmic de l’Institut Català de les Dones (ICD).
L’OVM publicarà un article a la setmana. Alguns d’aquests articles ja estan en marxa i tractarà aspectes d’especial rellevància en la relació violència i gènere: cobertura mediàtica de les violacions grupals als Sanfermines, Manresa o dels jugadors de l’Arandina; violències invisibilitzades a les principals capçaleres durant el confinament; violències digitals contra activistes feministes; o les violències LGBTIQ+fòbiques, la primera de les anàlisis publicades. El periodista Vicent Canet ha revisat la cobertura mediàtica de les agressions a persones LGBTI+ d’aquest estiu.
L’Observatori comença a publicar aquest dimecres, però ve de lluny. Va iniciar-se el 2019, amb la coordinació de Joana Garcia Grenzner i la participació d’Isabel Muntané, i enguany, s’amplia la cobertura a fets destacats del 2020, a partir de la coordinació de Meritxell Rigol, periodista especialitzada en drets de les persones LGBTIQ+ i violències masclistes. El marc teòric i metodologia ha estat elaborat per Joana Garcia Grenzer, periodista i experta en gènere i comunicació, que forma part de l’Observatori ORIGEN (Observatori Regular de la Igualtat de Gènere en Mitjans). L’OVM arrenca de nou aquesta tardor i preveu una desena de peces d’anàlisi en profunditat sobre el tractament als mitjans de diferents aspectes de violència estructural masclista.
Un Observatori amb voluntat de canvi
Analitzar les tendències d’abordatge informatiu sobre violències masclistes és clau per abordar les violències de gènere com a problema social i polític i plantejar polítiques i actuacions públiques al respecte tant als mitjans públics com privats.
Diversos organismes i legislacions internacionals, estatals i nacionals, constaten que els mitjans de comunicació tenen un paper actiu en la producció i reproducció de representacions de gènere, rols, estereotips i relats que fomenten o condemnen el masclisme, les desigualtats i discriminacions de gènere i les violències masclistes.
Malgrat tot, la majoria dels mitjans dels territoris de parla catalana no tracten els feminicidis, les violacions i la resta de violències masclistes com un problema estructural ni apliquen les recomanacions vigents sobre abordatge informatiu de les violències de gènere, començant per la formació de periodistes i professionals de la comunicació que fan la cobertura d’aquests temes.
OVM OVM