El Premi Ramon Barnils guardona la investigació sobre l’ocupació il·legal de pisos per part de grups organitzats i l’emergència habitacional a Barcelona

12/12/19 at 10:28 am

‘Boscos, la gestió pendent’, de Jaume Barrull, s’endú el guardó a l’obra publicada en mitjans locals i comarcals

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha lliurat per cinquè any consecutiu els Premis Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació. En una gala celebrada al Born CCM aquest dimecres al vespre s’ha combinat l’entrega dels guardons amb els corresponents parlaments i la poesia, la música i l’humor.

Jaume Barrull ha estat el guanyador en categoria d’obra publicada als mitjans de proximitat  amb ‘Boscos, la gestió pendent’, publicat al diari Segre (amb un guardó de 1.500 euros). El reportatge indaga en les causes socials, polítiques, econòmiques i culturals que hi ha al darrera de l’incendi que l’estiu passat va arrasar més de cinc mil hectàrees a les comarques de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues.

El premiat en categoria d’obra publicada a mitjans d’àmbit nacional (dotat també amb 1.500 euros) és Andreu Merino, de NacióDigital, per la investigació sobre l’acció de grups organitzats que rebenten les portes de pisos buits de Barcelona per ocupar-los i vendre’n les claus a persones vulnerables en situació de necessitat. 

Els periodistes Laura Pinyol i Oriol de Balanzó han conduit una gala que ha comptat amb els monòlegs d’Andrea Daza i la poesia musicada de Vladivostok, duet integrat per la poeta Maria Cabrera i la pianista Irene Fontdevila. El president del Grup Barnils, Ferran Casas, ha destacat en el seu discurs: “Les agressions a periodistes estan passant i no passen perquè sí, i no passen només perquè siguin periodistes. Afecten també altres col·lectius. I passen perquè hi ha un conflicte polític que fins ara no s’ha abordat des del diàleg i la comprensió mútua, sinó des de la repressió”. I ha afegit: “Ens preocupa que des d’alguns mitjans es blanquegin, o directament amplifiquin, els discursos de l’odi (ja sigui per qüestions polítiques, de raça o gènere) sense ser rebatuts d’immediat”.

Finalment, Casas ha conclòs: “els treballs d’Andreu Merino i de Jaume Barrull retraten, en dues realitats del nostre país massa sovint inconnexes -i no només parlem de quilòmetres-, una deixadesa institucional que cal assenyalar. Deixadesa permetent el negoci de la misèria de la venda il·legal de claus de pisos ocupats que sembla que no és prou important per les administracions mentre hi ha milers de famílies al nostre país en emergència habitacional. També contemplant com una part del territori perd població i oportunitats i només es converteix en notícia quan passa alguna desgràcia com els focs d’aquest estiu a la Ribera d’Ebre i les Garrigues, la petjada dels qual retrata Barrull. L’equilibri territorial no va de polítics passejant-se per les fires o remenant cassoles el cap de setmana. Va d’oportunitats, de posar en valor (ara que parlem de crisi climàtica ja no queden excuses) el nostre sector primari i de no condemnar la Ribera d’Ebre, les Garrigues, la Terra Alta o la Conca de Barberà a l’infortuni de les cases buides o les indústries brutes com l’abocador de Riba-Roja.”

Els premis d’enguany han comptat amb un jurat format per Mònica Lablanca, directora dels mitjans públics de Sant Cugat del Vallès (Cugat.cat); Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Carme Ferré, professora de la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona; Agnès Marquès, professional en actiu a RAC1; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del diari 20minutos, Antoni Bassas, periodista del diari Ara i Ferran Casas, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Aquesta edició del premi ha estat possible gràcies al patrocini i col·laboració de l’AMIC – Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Cugat, el Diari Ara, el Born CCM i la DO Terra Alta.

Històric del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació

2015:

Obra inèdita: Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo, per “Els ultres prenen partit”

2016:

Obra inèdita: desert

Obra publicada: Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez per la investigació sobre els casos de pederàstia als Maristes (El Periódico)

2017:

Obra inèdita: Èric Lluent, per “Feina a canvi de llit i menjar: quan l’explotació esdevé oci”

Obra publicada: ‘Contractes a l’ombra’ de Ferran Moreno i Judit Pastor (Crític)

Obra publicada en mitjans locals i comarcals: ‘L’empresa Aparcaments Municipals de Tarragona va gastar més de 47.000 euros de diners públics en sessions de coaching’, de Rafa Marrasé (Porta Enrere)

2018: 

Obra inèdita: ‘César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen’, de Carles Xavier Senso.

Obra publicada en mitjans d’àmbit nacional: La investigació sobre la guerra econòmica contra el procés amb els temes ‘L’Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs el 2-O’, ‘Així va fer l’Estat la guerra econòmica contra Catalunya’ i ‘80 de les 100 grans empreses catalanes van mantenir la seu’ d’Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín (Diari ARA)

Obra publicada en mitjans locals i comarcals:  ‘Els exempleats de Caixa Sabadell, a ‘l’exili’ o al carrer’ de Pedro Javier Armengou (Diari de Sabadell).