Persones que no són persones als mitjans. El Grup Barnils presenta l’Observatori del Discurs Discriminatori als Mitjans
01/03/18 at 12:48 pm
Aquest dimecres al vespre s’ha presentat l’Observatori del Discurs Discriminatori als Mitjans, una iniciativa del Grup Barnils amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’estudi, que es pot consultar al web www.discursdiscriminatorimitjans.cat i s’emmarca dins de l’Observatori Mèdia.cat, té com a objectiu detectar si diversos mitjans de comunicació generalistes fomenten o poden fomentar, amb la cobertura de diferents esdeveniments, discursos discriminatoris cap a col·lectius potencialment afectats.
L’anàlisi se centra en quatre tipus de discriminacions: la xenofòbia, la islamofòbia, l’antigitanisme i l’aporofòbia, en el marc de fets concrets ocorreguts els mesos d’agost, setembre i octubre de 2017, com la mort d’un dels implicats en els atemptats de Barcelona i Cambrils, “abatut” per la policia catalana, o l’incompliment de l’acollida de refugiats per part d’Espanya. L’equip de l’Observatori, coordinat per la periodista Maria Manyosa, ha analitzat els portals web de 9 mitjans de comunicació amb una audiència àmplia i diversitat de línies editorials, presència territorial i formats. Són La Vanguardia, El País, 20 minutos, NacióDigital, El Español, eldiario.es, TV3, La Sexta i Telecinco.
Els resultats indiquen que més del 80% de les 162 notícies analitzades inclouen alguna mala pràctica que fomenta la discriminació. Les notícies positives només sumen l’11% i aquelles neutres, el 5,6%. Destaquen pel percentatge de notícies valorades negativament El Español i La Sexta, amb el 77% i el 71% respectivament. Nació Digital és el mitjà amb més bons resultats -però també és el mitjà que ha publicat menys peces periodístiques-, amb un 20% de tractaments positius i el percentatge de males pràctiques reduït (30%). Destaquen TV3, eldiario.es i 20 minutos per no tenir notícies positives, però moltes peces que recullen bones i males pràctiques. L’Observatori presenta també un llistat de recomanacions per als mitjans i periodistes, que ajudin a prevenir aquestes pràctiques, així com una sèrie de consells per als lectors i televidents, que pretén fomentar una audiència crítica amb els continguts discriminatoris dels mitjans.
En l’acte de presentació de l’Observatori, que va tenir lloc aquest dimecres 28 de febrer a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el president del Grup Barnils, Ferran Casas, va expressar: “Ens preocupa que un cert discurs de l’odi o de la criminalització de certs col·lectius – que en principi fan mitjans residuals o secundaris- acabi arribant als grans mitjans, en una onada expansiva”. La directora de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Aida Guillén, va fer referència al context actual i va alertar de la necessitat de “no fer mirades simplistes: la lluita contra el discurs d’odi no ha de ser mai contra la llibertat d’expressió”. La coordinadora de l’Observatori, Maria Manyosa, va explicar: “Ens agrada pensar que la ciutadania té capacitat per detectar els discursos discriminatoris en les notícies. El problema és quan en una peça hi trobem indicadors positius i negatius alhora (cosa que passa en el 42% de les peces analitzades): en aquests casos pot ser que com a lectors no siguem capaç de detectar les males pràctiques”. Finalment, la periodista i activista afro Lucía Mbomío va fer una exposició sobre com els mitjans de comunicació presenten les persones racialitzades. “Les persones negres sempre s’associen a immigrants acabats d’arribar, tot i que a la Península ibèrica n’hi ha hagut des de temps immemorials. Apareixen als mitjans com a cuidadores si són dones i com a manters si són homes: aquesta representació no permet que l’imaginari evolucioni al mateix ritme que la realitat”.
Per a l’anàlisi s’han tingut en compte l’espai i el temps que els mitjans dediquen a diversos esdeveniments, en quines seccions s’ubiquen aquestes notícies i quins mitjans acullen missatges que fomenten la discriminació. També s’ha analitzat de quina manera es reprodueixen els missatges que eventualment fomenten la discriminació, el rebuig o els prejudicis i quines males praxis periodístiques hi ha darrere.Podeu trobar una galeria de fotos, aquí.