Presentació de les primeres conclusions de l’informe ‘El posicionament dels mitjans de comunicació davant la consulta de Barcelona del 10A’

20/05/11 at 12:00 am

L’Observatori Crític dels Mitjans, Media.cat, ha avançat algunes de les principals conclusions de l’informe que s’està elaborant sobre el tractament mediàtic que ha rebut la consulta sobiranista del passat 10 d’abril a Barcelona. Les pinzellades de l’estudi, que és publicarà complert en breu, s’han presentat aquest dijous 19 de maig en el sopar que l’Associació Catalana de Professionals ha organitzat amb el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch.Francesc Vila, autor de l’informe que porta per títol ‘El posicionament dels mitjans de comunicació davant la consulta de Barcelona del 10A’, ha explicat la bidireccionalitat d’anàlisi, quantitativa i qualitativa, en què està treballant. D’una banda, l’informe té en compte el posicionament dels mitjans en relació a la consulta abans, el dia de les votacions i els dies posteriors. De l’altra, Vila hi valora quin ha estat el discurs de cada mitjà enfront a la idea de ‘sobiranisme’ que presenta la consulta, per la qual cosa s’analitza el lèxic i els conceptes que s’utilitzen en les diferents notícies. A partir d’aquestes dades, Vila ha explicat com, a trets generals, els mèdia catalans hi han dedicat un gran volum d’informació, mentre que els mitjans espanyols i les principals capçaleres mundials s’han apuntat a parlar de la consulta un cop comprovat l’èxit de resultats. Francesc Vila ha destacat el volum “espectacular” d’informació que ha generat la consulta i la diversitat d’opinions, positives i negatives, que s’han emès.

Alfred Bosch: “Han estats uns mesos duríssims de treball”

Més enllà de la presentació de l’informe, el sopar ha tingut com a eix vertebrador les paraules d’Alfred Bosch, que ha explicat la seva experiència al capdavant de Barcelona Decideix davant una vintena de socis de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Bosch ha considerat clau que Barcelona estigués en la última onada de consultes ja que aquest fet els permetia “haver aprés totes les lliçons”. Per això admet que sempre han tingut molt clara la formula de treball: “la fórmula Guardiola, humilitat i constància”. Bosch, però, ha destacat que, més enllà de la feina diària l’altra clau de l’èxit ha estat “el treball en el camp de la comunicació” i als esforços que s’han dedicat a mantenir-se actius als principals mitjans catalans.

Bosch ha confessat que “han estat uns mesos duríssims de treball” però que els resultats han avalat la feina feta. Ara, ha dit, espera que les consultes no es quedin aquí sinó que “algú hauria de treure la musculatura política” per pres

entar la possibilitat de referèndum a nivell legislatiu. El debat que s’ha generat entorn la consulta ha fet allargar la sobretaula fins després de la mitjanit.