Els hereus de Barnils són legió
15/03/11 at 12:01 am
Fa una setmana que des del Grup de Periodistes Ramon Barnils es va iniciar una campanya per recordar el periodista i mestre que dóna nom al Grup. El pic d’aquesta iniciativa era ahir, quan es complia just el desè aniversari de la mort de Barnils. Es tractava de demostrar que la seva demanda d’un periodisme compromès, molest i nacionalment desacomplexat havia fructificat i, per avui, ja no hi és Barnils, n’hi ha milers.
La xarxa va liderar el recordatori, amb l’etiqueta #barnils com la més utilitzada pels piulaires catalans al Twitter, segons tuitcat, i multitud de blocs fent menció de l’aniversari. Va haver-hi comentaris per a tots els gustos, des dels emotius i més personals, fins als de joves periodistes que n’agafen el testimoni sense haver-lo conegut. Des dels més institucionals i seriosos als que es pregunten si en Barnils seria del Grup Barnils. Anècdotes dels qui el van conèixer i dels qui no i reproduccions d’alguns del seus articles. Moltes han estat les formes que la blocosfera ha emprat per celebrar el Dia Barnils, algunes tan originals com aquesta de Rodamots. Per fer un seguiment de tota aquesta activitat es pot consultar el recull que s’ha fet des de la pàgina de Facebook de l’homenatge.
El recordatori també ha tingut la seva presència als mitjans de comunicació. Diferents diaris, com El Punt/Avui –amb diferents peces– o a l’Ara. També els digitals se n’han fet ressò, destacant un extens especial de Vilaweb, a més de Nació Digital o Cugat.cat, el de la seva ciutat, entre d’altres, així com l’Agència Catalana de Notícies de la que, tal com recordaven molts comentaris, Barnils n’havia estat l’ideòleg.
Xavier Grasset, des de Catalunya Ràdio, l’emissora que emetia el seu famós “Senyor de Puertu Ricu”, li va dedicar l’Oracle, mentre que la resta de mitjans públics de la CCMA es van limitar a una breu peça al 3cat24. Les televisions que sí tindran present Barnils seran les locals afiliades a Comunicàlia, a través del debat “Actualitat viva”, presentat per Rita Marzoa.
En canvi, l’aniversari de Barnils ha estat absent de les grans capçaleres barcelonines, El Periódico i La Vanguardia. Especialment simptomàtic és el cas de la segona, on Barnils hi va escriure durant molts anys i que, a més, ahir presentava la seva futura edició en català a Sant Cugat. Tampoc se n’ha recordat un altre diari on Barnils va col·laborar ,El Mundo, ni, òbviament, El País que ja el 2001, quan la seva mort, va censurar un obituari de Joan de Segarra.
I com les revoltes àrabs, aquest homenatge nascut a la xarxa acabarà per sortir als carrers o, en aquest cas, als bars. Més concretament a l’Horiginal de Barcelona el dijous a les 9 i avui mateix també a les 9 al Moe’s de Manresa.
Publicat a: Media.cat