900 persones celebren la Festa de les Lletres Catalanes a la Seu d’Urgell

20/12/05 at 12:00 am

La 55a Nit de Santa Llúcia va reunir, el passat divendres 16, nou-centes persones al Palau d’Esports de la Seu d’Urgell en la Festa de les Lletres Catalanes 2005. Un èxit participatiu notable per conèixer els guanyadors dels certàmens literaris que s’apleguen en aquesta vetllada cultural organitzada per Òmnium Cultural i l’Ajuntament de la Seu. Una festa emmarcada dins la tradició de la mitologia catalano-pirenaica, amenitzada pels Comediants i el grup musical Lisboa Zentral Cafè i on els televisius Àlex Casanovas i Mònica López van fer de mestres de cerimònia.

La Festa va servir per conèixer el guanyador del 46è premi Sant Jordi. La distinció va anar a parar a Julià de Jódar, amb El metall impur, obra que tanca la trilogia L’atzar i les ombres, un estudi sociològic sobre el proletariat postfranquista. El finalista del Sant Jordi va ser Miquel Maria Gibert amb la novel·la històrica L’escala de Jacob.

D’altra banda el premi Carles Riba de poesia va distingir Hostes, del membre del grup Imparables, Isidre Martínez. L’obra és el novè poemari de l’autor valencià i juga amb l’ambivalència del mot “hoste” en català, que denomina tant aquell qui hostatja com aquell hostatjat en una casa. El Mercè Rodoreda va servir per guardonar el manresà Joan Esculies amb l’obra Tràilers, un conjunt de 85 relats en forma irònica agrupats per blocs temàtics i que repassen la por, la felicitat o la realitat de la llengua catalana.

Altres guardonats de la Nit van ser Quintí Casals amb el premi Soldevila, Titina Jana Matei amb el Joan Cendrós, Francesc Roura amb el Joan Profitós, Adelaide Barraco amb el Joan Maragall i Ramon Homs, Pau Giralt i Miquel Freixa amb el Leandre Colomer amb l’obra El vol de l’Astor. L’equip de La Nit al dia de Televisió de Catalunya i l’emissora ràdio Flaixbac, amb els premis de televisió i ràdio respectivament, també van ser premiats en la vetllada literària.

Els parlaments finals van fer clara referència al moment polític que es viu actualment a Catalunya. Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural, va fer una crida per tal que el món cultural s’uneixi als reptes de la societat davant l’Estatut. Ernest Benach també s’hi va referir, felicitant l’entitat i destacant que “nació és llengua i cultura i això demostra que hi ha un país darrere”. En el mateix sentit es va expressar l’alcalde de la Seu, Josep Maria Aussàs, en afirmar que cal “cultura enfront la mentida, ironía enfront el rancor i intel·ligència enfront l’odi”.

Un espectacular xou trapezístic a càrrec de la companyia Els Deambulants, juntament amb les nadales dels Joves Acordionistes del Pirineu, van posar punt final a la Festa de les Lletres Catalanes 2005 celebrada a la Seu d’Urgell.

Publicat a: