‘15 madrilenys per cada català al ​ deep state’ és la investigació que obre l’Anuari Mèdia.cat 2019

11/03/20 at 7:00 pm

El biaix territorial de l’alt funcionariat de l’Estat espanyol, la història oculta del clan Royuela, vinculat a l’extrema dreta, i els interessos al darrere del transvasament del riu Siurana són temes destacats d’enguany

La novena edició, amb format i continguts renovats, inclou un dossier sobre la veritat i les ‘fake news’, reportatges sobre temes silenciats i anàlisis sobre el tractament informatiu de temes d’actualitat 

Aquest dimecres a la tarda s’ha presentat públicament la novena edició de l’Anuari Mèdia.cat, una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils, en coedició amb Pol·len edicions. La publicació treu a la llum temes que han estat silenciats pels mitjans de comunicació corporatius durant l’últim any, però també analitza de manera crítica els principals «sorolls» informatius de l’agenda mediàtica, i vol ser una guia per sobreviure a la infoxicació, la desinformació i al control dels poders. 

L’Anuari obre amb la investigació ‘15 madrilenys per cada català al deep state’, del periodista Daniel Sánchez Ugart, que s’ha publicat aquest dimecres al web de Mèdia.cat (www.media.cat). En aquest reportatge s’explica com dos terços dels alts funcionaris de l’Estat espanyol provenen de Madrid: el sistema d’elecció centenari i memorístic, les tradicions familiars i arguments històrics porten a la conformació d’un cos de directius públics amb poca pluralitat geogràfica i també amb biaixos elitistes. Molts d’ells acaben fent el salt a la política activa o a les grans empreses (un 60% dels alts funcionaris està en excedència per aquest motiu). 

Un altre reportatge destacat és ‘Royuela: els jerarques de la ultradreta catalana’, que explica els tentacles d’aquesta nissaga barcelonina: des del club Empel de Barcelona, passant pels antecedents terroristes del patriarca. Altres reportatges d’aquesta edició aborden, entre altres, els usos il·legítims de l’aigua darrere el transvasament del Riu Siurana; així com els efectes de la privatització dels tractaments contra la infertilitat.

L’Anuari inclou per primera vegada un dossier temàtic, dedicat al debat al voltant de la veritat i les anomenades “fake news” des d’una perspectiva crítica. “Es parla sovint de les notícies falses però no es posa el focus en la responsabilitat de les empreses tecnològiques en la desinformació, o en si les plataformes de verificació són realment una solució al problema o un pedaç interessat”, expliquen els coordinadors del projecte, Elisenda Rovira i Víctor Yustres. 

La novena edició de l’Anuari es podrà trobar a les llibreries d’arreu dels Països Catalans i es pot comprar al web de l’editorial Pol·len. El projecte és possible gràcies a una campanya de microfinançament amb el suport de Verkami, que va recollir 12.595 euros de 409 mecenes. També compta amb el suport de la Fundació Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Hi col·laboren també la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Vic, alumnes de les quals han escrit reportatges de la publicació. 

L’Anuari s’ha presentat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya en un acte amb Joan Maria Morros, degà; Ricard Gené, president de la Fundació Catalunya; Ferran Casas, president del Grup Barnils; i Elisenda Rovira i Víctor Yustres, coordinadors de l’Anuari.

Deu anys de l’Observatori Mèdia.cat

Mèdia.cat també celebra aquesta setmana el seu desè aniversari. Aquest projecte sense ànim de lucre, que va arrencar la seva activitat el curs 2009-2010, és l’únic observatori crític dels mitjans de comunicació dels Països Catalans. Aquest dijous 12 de març, a partir de les 7 de la tarda, es farà una festa de celebració a l’Ateneu L’Harmonia de Barcelona, dirigida a col·laboradors, mecenes, professionals del periodisme i de la comunicació i a la ciutadania interessada en una lectura crítica dels mitjans. L’acte és obert a tothom però cal inscriure-s’hi prèviament (fent clic aquí).