«No sabem si sentir satisfacció o ràbia»

20/12/06 at 12:00 am

Amb la retirada de les acusacions del fiscal a «Egunkaria» per «col·laboració amb ETA», l’actual director de «Berria» pensa que la mateixa falta de proves existeix en altres casos

-Què heu sentit en conèixer que el fiscal retirava les acusacions a l’equip d’«Egunkaria»?
-«Lògicament la primera sensació ha estat de satisfacció en saber que el fiscal de l’Audiencia Nacional considerava que no hi ha proves contra Egunkaria, cosa que nosaltres fa quatre anys que mantenim. Però per altra banda sentim ràbia per haver patit tants perjudicis, per la liquidació gratuïta de l’únic diari en llengua basca d’aquell temps i pel tracte humiliant del qual hem estat objecte tantes persones.»
-Per què creieu que el fiscal Carballo ha pogut canviar de parer?
-«Bé, com que considerem que tot plegat obeeix a impulsos polítics, senzillament creiem que s’ha hagut de plegar a les evidències. Al febrer aquest fiscal encara mantenia les acusacions contra nosaltres. Ara crec que s’haurà estudiat millor el sumari i no haurà volgut fer el ridícul de mantenir unes acusacions que s’ha vist que no se sostenien en res.»
-Confieu que l’Audiencia Nacional pugui confirmar el sobreseïment?
-«Aquest és un altre tema. És important no caure en cap mena d’eufòria perquè algú pot pensar que aquest malson ja s’ha acabat. Però encara s’està pendent de la decisió final del jutge. Després hi ha les acusacions de les entitats Associació de Víctimes del Terrorisme i Dignidad y Justicia. Però com que no en són part implicada, creiem que no han de tenir gaire pes.»
-Com se us hauria de recompensar tots aquests perjudicis?
-«Si ja és prou greu haver estat quatre anys acusats injustament de col·laboració amb un grup armat, el fet és que han liquidat els béns de l’únic diari en llengua basca que tenia aquest país el 2003. I això és un dany irreparable. El perjudici ha estat enorme per a tothom, treballadors, lectors i accionariat. Per exemple, Iñaki Uria ha estat més d’un any a la presó. Però jo també destacaria l’enorme perjudici que ha estat per al conjunt de la cultura basca. Hi hauria d’haver una reparació important per aquest fet.»
-Creieu que la retirada de les acusacions pot significar un gest d’un cert desglaç de la judicialització a què es veuen exposades la cultura i política basques?
-«M’agradaria creure que sí, però realment no ho veig. Fa falta molt més que un cas aïllat. Això nostre és l’excepció que confirma la regla. Cal pensar que hi ha un munt de casos com el nostre en què unes vagues nocions, desproveïdes de cap base sòlida ni cap indici real, estan servint per acusar persones i col·lectius amb l’ànim clarament polític d’intentar demostrar que ‘tot és ETA’, quan tothom sap que això no és veritat. El mateix cas 18/98 en part es basa exactament en els mateixos documents que han utilitzat contra nosaltres, i ara s’ha vist que tot era fum.»
-Com valoreu el suport que heu rebut?
-«Jo voldria aprofitar per subratllar el que diem en la declaració conjunta que hem fet i és que el suport de Catalunya, a tots els nivells, ha estat una lliçó. Ha estat emocionant per a nosaltres veure que no sols s’ha mobilitzat la societat basca, sinó la catalana, també. És una mostra de la importància que té que la informació verídica arribi a la gent i que no es pugui criminalitzar gratuïtament ningú. I menys si són del món de la cultura. Estem molt agraïts amb la solidaritat de Catalunya.»

Publicat a: El Punt