Inici

Des de l’any 2001, el Grup de Periodistes Ramon Barnils és punt de trobada de professionals que compartim una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans. Poc després de la mort de Ramon Barnils, el col·lectiu es va constituir formalment el febrer de 2002 prenent el nom de qui considerem referència d’autoexigència professional i de coherència ideològica.

Des del Grup treballem en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi, que uneixi la cultura i la llengua. Un espai que cal que sigui reconegut políticament i administrativa. És per aquest motiu, i per demostrar que malgrat la crisi econòmica i de valors que creuem el rigor i l’excel·lència encara són possibles, que volem donar una alenada al periodisme d’investigació amb el Premi de Periodisme d’Investigació Ramon Barnils.

Bases

BASES DEL PREMI BARNILS 2021

El Premi Ramon Barnils és una iniciativa del Grup de Periodisme Ramon Barnils que vol promoure la informació documentada i contrastada per provocar la reflexió i l’anàlisi, principis inspiradors de l’entitat. Per fer-ho, es premiarà els autors/es d’obres d’investigació publicades.

Objectiu
L’objectiu del Premi és estimular la pràctica del periodisme d’investigació. Per aquest motiu volem reconèixer públicament la feina de i les periodistes que tracten temes poc presents als mitjans i que, mitjançant la recerca, treballen per treure a la llum informacions de rellevància.

Convocants i col·laboradors
El premi el convoca i organitza el Grup de Periodistes Ramon Barnils
Compta amb el suport de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació AMIC, l’Ajuntament de Sant Cugat, Col·legi de Periodistes de Catalunya,  l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, El Born Centre Cultural i de Memòria, DO Terra Alta i el Diari Ara.

Participants
El premi és obert a professionals del periodisme i a estudiants de grau, postgrau o màsters de periodisme. També hi poden concórrer llicenciats o graduats en periodisme encara que no estiguin en actiu mentre estigui oberta la convocatòria del concurs.

Premis
S’atorgarà dos premis: un en categoria d’obra publicada en mitjans d’abast nacional i un premi en mitjans locals i comarcals.
Premi a l’obra publicada en mitjans d’àmbit nacional: 1.500 euros.
Premi en mitjans de proximitat: 1.500 euros

Els premis s’atorgaran en el marc d’una cerimònia de lliurament a Barcelona el 15 de desembre de 2021.
Els guanyadors no es faran públics abans d’aquest acte de lliurament.
El jurat es reserva el dret de declarar el premi desert.

Sobre l’obra ja publicada en mitjans d’àmbit nacional
Es podran presentar a concurs tota mena d’obres periodístiques que recullin els fruits del treball d’investigació dels autors. Poden ser productes tant escrits, com audiovisuals, sonors o multimèdia. Per poder-la presentar, el reportatge haurà d’haver estat difós en algun mitjà d’àmbit total o parcial dels Països Catalans en els 12 mesos anteriors a la finalització del període de presentació de candidatures (entre 15 de novembre de 2020 i 15 de novembre de 2021) o bé publicat en alguna plataforma d’internet en aquest mateix període (blogs, canals de vídeo on-line, etc).
Les candidatures les han de presentar els mateixos autors seguint les pautes indicades en aquestes bases.
El reportatge ja publicat haurà de ser en català, haurà de tractar algun tema relacionat o que succeeixi als Països Catalans i haurà de ser fruit del periodisme d’investigació.

Sobre l’obra publicada en mitjans de proximitat
Es podran presentar a concurs tota mena d’obres periodístiques que recullin els fruits del treball d’investigació dels autors. Poden ser peces tant escrites com audiovisuals o sonores. Per poder-la presentar, l’obra haurà d’haver estat difosa en algun mitjà local o comarcal dels Països Catalans en els 12 mesos anteriors a la finalització del període de presentació de candidatures (entre 15 de novembre de 2020 i 15 de novembre de 2021).
Les candidatures les han de presentar els autors seguint les pautes indicades en aquestes bases.
El reportatge ja publicat haurà de ser en català, haurà de tractar algun tema relacionat o que succeeixi als Països Catalans i haurà de ser fruit del periodisme d’investigació.

Mesures antiplagi
L’organització del premi tindrà especial cura per evitar l’admissió de reportatges plagiats parcialment o total. Així mateix, el Grup de Periodistes Ramon Barnils es reserva el dret a emprendre les mesures que consideri oportunes per denunciar públicament el plagi, així com donar a conèixer la situació als possibles perjudicats d’aquest delicte.

Incompatibilitats
No es podran presentar en cap de les categories reportatges publicats a Mèdia.cat o a l’Anuari Mèdia.cat ni tampoc treballs editats pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Procediment de lliurament
La inscripció es farà exclusivament a través d’aquest formulari.
En cas que sigui un reportatge publicat a internet, cal indicar en un pdf una breu presentació del reportatge amb el titular, un breu resum de l’obra, i l’enllaç html a l’obra publicada.
En cas que no s’hagi publicat a internet, cal adjuntar l’arxiu (en format pdf en cas de premsa escrita; WAV, MP3, RA en cas d’àudio i AVI, MPEG, en cas de vídeo).
S’han de pujar els arxius a través del mateix formulari.
El pes màxim dels treballs adjunts al formulari és de 16Mb. En cas de superar-lo, cal afegir un enllaç a un sistema de compartició d’arxius (Drive, Dropbox, Wetransfer,…) al camp corresponent del formulari.
No s’acceptarà cap treball que no hagi emplenat correctament el formulari, que funciona com a document d’inscripció.

Terminis
Els reportatges es podran entregar entre el 13 d’octubre i el 15 de novembre de 2021. En cap cas s’acceptaran propostes rebudes abans o després d’aquest període.
Per a la recepció, es tindrà en compte la data d’enviament del correu electrònic o sistema de transferència d’arxius.
En els 5 dies posteriors a la finalització del període d’entrega, es notificarà als participants si el seu reportatge ha estat admès o no d’acord amb les condicions fixades en aquestes bases.

Jurat
El jurat del Premi estarà format per set membres amb representació de les següents entitats o col·lectius:
El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils
El/La director/a dels mitjans públics de Sant Cugat del Vallès (Cugat.cat)
Un/a representant del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC)
Un/a professor/a de Periodisme de les facultats amb seu als Països Catalans
Un/a professional en actiu
Un/a periodista del diari Ara
Un/a representant de l’AMIC

La composició del jurat es farà pública un cop s’hagi tancat el període d’entrega dels originals.

Criteris de valoració
El jurat es guiarà pels següents criteris a l’hora de valorar les propostes rebudes:
Treball d’investigació: El jurat confirmarà, en primera instància, que el treball presentat es tracta d’un treball d’investigació. És a dir, que hagi tret a la llum fets noticiosos rellevants a partir d’un recerca periodística pròpia. Es tracta que el reportatge informi sobre fets o dades que hagin romangut ocults o hagin passat desapercebuts tot i ser rellevants. Es valorarà la varietat i riquesa de les tècniques d’investigació periodística emprades.
Originalitat: es tindrà en compte que el reportatge tracti temes poc presents als mitjans de comunicació o doni una perspectiva completament nova a un de ja tractat.
Interès informatiu: el tema tractat haurà de ser d’interès periodístic clar. Es valorarà especialment el grau d’impacte (social, polític, econòmic, etc.) dels fets o dades revelats en el reportatge.
Veracitat: A més del compromís antiplagi que els concursants adquireixen en participar en aquesta convocatòria, el jurat prestarà especial atenció a la veracitat, tant de les fonts com de les dades en què es basa el reportatge. En cas de detectar indicis de falsedat, el reportatge serà exclòs automàticament del Premi.
Fonts emprades: es valorarà la diversitat i qualitat de les fonts consultades, tant personals com documentals. Es valoraran especialment aquelles amagades o poc conegudes que s’hagin obtingut a través del treball d’investigació fet per l’autor o autors.
Qualitat redaccional: l’estil periodístic i el domini de la llengua seran aspectes especialment valorats pel jurat.
Tractament contextualitzat de la informació presentada en el reportatge d’investigació.

Acceptació de les bases
La participació en aquesta convocatòria implica l’acceptació de totes i cadascuna d’aquestes bases i del veredicte del jurat, que no podrà ser objecte de cap mena d’apel·lació.

Més informació
Web del Premi del Grup de Periodistes Ramon Barnils:
https://www.grupbarnils.cat/premibarnils
premibarnils@grupbarnils.cat

Premsa

2020

Ara: El Premi Barnils guardona les investigacions sobre el Barçagate i l’explosió de Tarragona

SER: SER Catalunya guanya el Premi Barnils de Periodisme per la investigació del ‘BarçaGate’

CCMA: Les investigacions sobre el ‘Barçagate’ i l’explosió a l’empresa IQOXE de Tarragona guanyen el 6è Premi Ramon Barnils

Nació Digital: El Grup de Periodistes Ramon Barnils premia treballs d’investigació del «Barçagate» i del núvol d’Iqoxe

Vilaweb: Les investigacions sobre el ‘Barçagate’ i l’explosió a l’empresa IQOXE guanyen el 6è Premi Ramon Barnils

Sport: La investigación del ‘Barçagate’, galardonada con el premio Ramon Barnils

Comunicació 21: El Premi Ramon Barnils distingeix investigacions de SER Catalunya i Porta Enrere

Diari de Tarragona: La investigació de l’explosió d’Iqoxe, Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació

La Vanguardia: Les investigacions sobre el ‘Barçagate’ i l’explosió a l’empresa IQOXE de Tarragona guanyen el 6è Premi Ramon Barnils

AS: SER Catalunya gana el Premio Barnils de Periodismo por su información sobre el ‘BarçaGate’

Vilaweb: Les investigacions sobre el ‘Barçagate’ i l’explosió a l’empresa IQOXE guanyen el 6è Premi Ramon Barnils

20 Minutos: La investigación del ‘Barçagate’, galardonada con el premio Ramon Barnils de periodismo

2019

CCMA: Els Premis Ramon Barnils guardonen la investigació d’Andreu Merino sobre l’ocupació il·legal de pisos a Barcelona

Nació Digital: Una investigació de NacióDigital sobre l’habitatge a Barcelona guanya el Premi Barnils

Ara: El Premi Ramon Barnils guardona una investigació sobre la crisi habitacional

La Vanguàrdia: El Premi Ramon Barnils reconoce un reportaje sobre ocupación de pisos por grupos organizados

Segre: Premi del Grup Barnils al Lectura de SEGRE per l’anàlisi dels focs de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues

Cugat.cat: Els Premis Ramon Barnils guardonen una investigació sobre ocupació il·legal de pisos 

AMIC: Jaume Barull i Andreu Merino guardonats al Premi Ramon Barnils

Comunicació21: El Premi Ramon Barnils distingeix investigacions de NacióDigital i Segre

La República/ACN: Els Premis Ramon Barnils guardonen la investigació d’Andreu Merino sobre l’ocupació il·legal de pisos a Barcelona

2018

CCMA: El Premi Ramon Barnils guardona les investigacions de l’«Ara» sobre la guerra econòmica contra el procés

Nació Digital: El Premi Ramon Barnils guardona les investigacions de l’«Ara» sobre la guerra econòmica contra el procés

Diari Ara:
Premi Barnils a l’ARA per investigar la repressió econòmica de l’Estat

Diari de Sabadell:
El Diari de Sabadell rep el premi Ramon Barnils 2018

Cugat.cat:
Els Premis Ramon Barnils de periodisme s’entreguen avui al Born Centre Cultural

Vilaweb:
El Premi Ramon Barnils guardona les investigacions de l’‘Ara’ sobre la guerra econòmica contra el procés

Premsa Comarcal:
Diari de Sabadell guardonat amb un dels Premis Ramon Barnils

Levante-EMV:
Carles Senso guanya el premi Ramón Barnils amb un treball sobre el paper de l’anarquista Orquín a Mathausen

AMIC:
S’obre la 4a edició del Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació

Cugat.cat:
Oberta la convocatòria per al 4t Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació

Comunicació 21:
En marxa una nova edició del Premi Ramon Barnils d’investigació

Reus Digital:
Torna el premi de periodisme d’investigació Ramon Barnils

2017

TV3
TN Vespre
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/premis-ramon-barnils-de-periodisme/video/5567550/

TV3
Els Matins (min. 26)
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/els-matins-13122017/video/5708678/

Catalunya Ràdio
Matins de Catalunya Ràdio (minut 34:36) http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/el-mati-de-catalunya-radio-de-07-a-08-h-13122017/audio/984967/

324
Premis Barnils de Periodisme d’Investigació 2017
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/noticies-324/premis-barnils-de-periodisme-dinvestigacio-2017/video/5708685/

La Vanguardia/EFE
Ferran Moreno, Judit Pastor, Èric Lluent i Rafa Marrasé, premis Barnils del 2017 http://www.lavanguardia.com/vida/20171212/433597017899/ferran-moreno-judit-pastor-eric-lluent-i-rafa-marrase-premis-barnils-del-2017.html

Nació Digital
El Grup Barnils premia la investigació sobre l’opacitat en ens públics i les formes d’explotació laboral https://www.naciodigital.cat/noticia/144603/grup/barnils/premia/investigacio/

El Temps
El Barnils amb més categoria, https://www.eltemps.cat/article/2814/el-barnils-amb-mes-categoria

ACN/Vilaweb
Ferran Moreno, Judit Pastor, Èric Lluent i Rafa Marrasé, premis Barnils del 2017
https://www.vilaweb.cat/noticies/ferran-moreno-judit-pastor-eric-lluent-i-rafa-marrase-premis-barnils-del-2017/

Regió 7
El Grup Ramon Barnils guardona un treball sobre noves formes d’explotació
http://www.regio7.cat/televisio/2017/12/13/grup-ramon-barnils-guardona-treball/449339.html

Cugat.cat
El Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació reconeix per primer cop un treball en clau local
http://www.cugat.cat/noticies/societat/132862

2016

324
El Premi Barnils distingeix la investigació d’«El Periódico» dels casos de pederàstia als Maristes

TV3
TN Vespre (min 21)

El Periódico
La investigació del «cas Maristes» a EL PERIÓDICO guanya el premi Ramon Barnils

La Vanguardia/EFE
Investigación de El Periódico sobre el «Caso Maristas» gana Premio Barnils

Diari ARA
La investigació del cas Maristes guanya el premi Ramon Barnils

Nació Digital
La investigació d’«El Periódico» sobre el cas dels Maristes guanya el Premi Barnils 2016

ACN/Vilaweb
La investigació d’«El Periódico» sobre els casos de pederàstia als Maristes guanya el Premi Barnils 2016

Racó Català
La investigació sobre el casos de pederàstia als Maristes, Premi Barnils 2016

Premsa Comarcal
El Periódico guanya el Premi Barnils pels casos de pederàstia als Maristes

Cugat.cat
La investigació d”El Periódico’ sobre els casos de pederàstia als Maristes guanya el premi Ramon Barnils

2015

ABC
Tres estudiantes ganan el Premio de Periodismo de investigación Ramon Barnils

ARA
Un article sobre ultres al futbol guanya el premi Ramon Barnils

CATALUNYA PRESS
Un reportatge sobre els ultres del futbol, ​​Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació

COMUNICACIÓ 21
Un reportatge sobre els ultres del futbol guanya el premi Ramon Barnils de periodisme d’investigacióo

cugat.cat
Un reportatge sobre el món ultra al futbol català guanya el premi Ramon Barnils

cugat.cat (vídeo)
Un reportatge sobre el món ultra al futbol català guanya el premi Ramon Barnils

e-noticies
Ultres al futbol

LA VANGUARDIA
CATALUNYA.-Un reportaje sobre los ultras del fútbol, Premi Ramon Barnils de periodismo de investigación

LLIBERTAT.cat
Un reportatge sobre els ultres del futbol, guanyador del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació

NACIÓ DIGITAL
Un reportatge sobre els ultres del futbol guanya el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació

REGIÓ 7
Tres estudiants guanyen el Premi de Periodisme Ramon Barnils

VILAWEB
Un reportatge sobre els ultres del futbol guanya el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació

TV3 – Telenotícies vespre – 26/11/2015
Premis Ramon Barnils de periodisme

 

Contacte

C/ Perla 31 - 08012 Barcelona

Històric de guanyadors

2020

2019

2018

2017

2016

  • Obra inèdita: desert
  • Obra publicada: Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez per la investigació sobre els casos de pederàstia als Maristes (El Periódico)

2015

  • Obra inèdita: Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo, per “Els ultres prenen partit”

Patrocinadors

logo-ajuntament

logo-cdep

 

Col·laboradors

logo-ara

DOTA_V

unnamed

Organitza

Grup de Periodistes Ramon Barnils